petak, 30. prosinca 2011.

Mozartov grad


Mozartov grad

Stari grad na uzvisini, Mozartova kuća, vrući punč i mirisi cimeta u zraku uz predivni sjaj starinskih svjetiljki vraćaju posjetitelje u prošla vremena kada se u uskim kamenim ulicama svirala ulična glazba i poznati zvuci Mozarta.

Utvrde i Zamci

Onima koji žele usput nešto i kupiti od odjeće ili obuće također se nudi raskošan izbor.
Za njih je rezervirana poznata trgovačka ulica Getreidegasse u kojoj se na svakoj strani nalaze prodavaonice, od Zare do HM-a, Armanija i Louisa Vuitona. Te se trgovine zatvaraju već u 18h pa dan uglavnom završava ponovno uz kuhano vino i šetnju adventskim trgovinama koje rade od deset sati ujutro do deset sati uvečer od ponedjeljka do četvrtka, petkom i subotom do devet uvečer, a nedjeljom do pola devet uvečer.

 
Posjet Salzburgu neizostavno treba završiti posjetom tvrđavi Hohensalzburg, 900 godina staroj utvrdi koju se vidi iz gotovo svakog djela grada.

Tu se nalazi veliki splet zgrada i muzeja poput muzeja tvrđave, Muzej Rainerove regimente ili jedini Muzej marioneta u Europi. Tvrđava, koju je tijekom borbe oko investiture godine 1077 sagradio nadbiskup Gebhard potkraj 15. stoljeća prenamijenjena je u raskošnu rezidenciju.
I sljedećih se stoljeća nadograđivala, a sve je završeno u 17. stoljeću kada je sagrađena moćna Kuenburg utvrda.

Svakako još treba i posjetiti restaurirani muzej tvrđave gdje se mogu razgledati  oružje, oklopi, sprave za mučenje, kompletna kuhinja tvrđave, gotički namještaj, srednjovjekovna peć i još niz predmeta koji su obilježili stara vremena.




Nema komentara:

Objavi komentar